Boeken over voedselveiligheid

Voedselveiligheid verwijst naar het concept en de praktijk van het waarborgen van de veiligheid van voedsel om te voorkomen dat het schadelijk is voor de consumenten die het consumeren. Het is een essentieel aspect van de voedselindustrie en heeft betrekking op de productie, verwerking, distributie en consumptie van voedsel.

Gevaren voor de Voedselveiligheid

Onmisbare gids voor elk HACCP-team

In levensmiddelen kunnen schadelijke stoffen voorkomen zoals Salmonella Bacteriën, gewasbeschermingsmiddelen, stukjes glas of metaal. 

In Europese wetgeving staat dat alle voedingsmiddelen moeten nagaan welke stoffen eventueel in hun producten zouden kunnen zitten. Zij moeten maatregelen nemen tegen de mogelijke aanwezigheid van deze stoffen

De methode die hiervoor wordt gebruikt heet Hazard Analysis Critical Control Points, kortweg HACCP. De methode wordt sinds de jaren 90 wereldwijd toegepast. Schadelijke stoffen worden in HACCP gevaren genoemd

Er zijn categorieën voor microbiologische, fysische en chemische gevaren en voor allergenen. Voor bedrijven is het belangrijk om kennis te hebben van al deze gevaren.

Dit is nodig om te begrijpen waarom het belangrijk is dat de juiste maatregelen worden genomen. In deze gids hebben wij informatie over een groot aantal gevaren verzameld. 

 Wij hebben met name gekeken naar de effecten van gevaren op de gezondheid van consumenten. Wij hebben de informatie uit wetenschappelijke bronnen kort en kernachtig op een rij gezet

Deze gids is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die zich wil inzetten voor de veiligheid van onze voeding.

Klik op deze link naar Bol.com voor nog meer info over deze boeken

Veilig voedsel

Microbiologische principes, chemische en fysische factoren

Veilig voedsel is een boek dat niet mag ontbreken op de lijst van studenten Voeding & Diëtetiek. Het geeft op heldere wijze inzicht in de factoren die een rol spelen bij de bereiding van veilig voedsel met een focus op de microbiologische kant.

Daarnaast gaat het boek ook in op wetgeving en voedselveiligheidssystemen. Alle denkbare onderwerpen gerelateerd aan voedselveiligheid komen in dit boek aan bod, zoals de groei van micro-organismen, besmetting, bederf, voedselinfecties en/of -vergiftiging, pathogenen, reiniging en desinfectie en de omgang met voedselveiligheidssystemen

Verder worden ook de belangrijkste chemische factoren besproken (waaronder natuurlijke gifstoffen en bestrijdingsmiddelen) en de mogelijke fysieke verontreinigingen van voedsel zoals stukjes glas, metaaldeeltjes en stukjes rubber.

Meer dan veilig voedsel

Verhoog je impact als kwaliteitsmanager

De uitdagingen binnen de voedingsindustrie zijn groot, de risico’s nog groter. Eindconsumenten willen keiharde garanties van de producent. Een doorgedreven kwaliteitsmanagement is nodig om aan die eisen te voldoen.

Kwaliteit en voedselveiligheid worden een essentieel onderdeel om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. Een food safety culture is wat we nodig hebben: iedere medewerker moet het belang van voedselveiligheid beseffen en de kans krijgen om elke afwijking te melden.

Meer dan veilig voedsel toont hoe je een kwaliteitsmanagementsysteem implementeert van voeding tot verpakking, transport, opslag en verkooppunt. Met deze praktische aanpak is je organisatie klaar voor de toekomst.

De banaan

De onbekende wereld achter ons favoriete fruit

DE ONBEKENDE WERELD ACHTER ONS FAVORIETE FRUIT

Midden vorige eeuw was de banaan in Nederland nog een exclusieve delicatesse. Nu is dit exotische fruit niet meer weg te denken uit de winkels. De banaan is ’s werelds meest gegeten fruit. 

Maar de banaan heeft het zwaar te verduren. Diverse soorten schimmels bedreigen de wereldwijde teelt.

Met grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen wordt de productie overeind gehouden, maar hoe lang nog? En er is nog een probleem: de bananenproductie heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk.

De banaan wordt immers in de tropen verbouwd en naar Europa verscheept. Bovendien smaakt de vrucht voor de vele kleinschalige boeren met een schamel inkomen een stuk minder ‘zoet’. 

Naar welke oplossingen zoeken telers en wetenschappers? Kan de ‘Nederbanaan’ haar tropische zus van de ondergang redden?

Hierover gaat De banaan. En over veel meer. Je kunt er zelfs papier, lingerie of pallets van maken. En dit exotische fruit is ook bijzonder populair in de kunst. Na lezing van dit boek smaken bananen voor altijd anders.

Leugens op mijn bord

Fantastisch boek van een zeer kundig en zeer ervaren voedingsmiddelentechnoloog!

Ik ontdekte dit boek en was direct verkocht door de pakkende en humoristische schrijfwijze.

IJsbrand Velzeboer beschrijft in dit boek een aantal voedselschandalen en hoe producenten van levensmiddelen de randen van de wetgeving opzoeken en er zelfs overheen gaan

Ook schijnt hij zijn licht op onze ‘voedselwaakhond’, voor wie het tijd is diens autoriteitspositie ter herwinnen.

Ik heb inmiddels een flinke bibliotheek met boeken over voeding. Dit is een verfrissend, verhelderend en ontnuchterend boek wat een mooie aanvulling vormt op de bestaande verzameling

Uw voedsel moet veilig zijn. Bestrijd daarom dieren die ziektes kunnen overbrengen en een risico zijn voor de (volks)gezondheid. Gaat het vooral om muizen.

Muizen bestrijden, zie onze blog

Vergelijkbare berichten