Kinderen veilig online 2023 2024

Het veilig houden van kinderen online is een prioriteit gezien de toenemende digitale betrokkenheid van jongeren. Hier zijn enkele belangrijke oplossingen en tips om kinderen veilig te houden op internet: Educatie en Bewustwording

Vroeg Beginnen:** Begin op jonge leeftijd met het onderwijzen van kinderen over veilig internetgebruik en online gedraag. – **Gesprekken Voeren:** Blijf open gesprekken voeren over online veiligheid en moedig kinderen aan vragen te stellen

Privacy-instellingen: Leer kinderen hoe ze privacy-instellingen moeten gebruiken om hun informatie te beschermen

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

Bewustwording van Social Media

Heb je je ooit afgevraagd waarom je online alleen lijkt te horen wat je wilt horen? Of hoe sociale media je mentale gezondheid en relaties kunnen beïnvloeden? Maak je klaar voor een reis die de lagen van het digitale domein afpelt en de mysteries blootlegt die jouw online ervaring vormgeven.

Verken de echochambers, waar overtuigingen weerkaatsen en meningen botsen. Durf de pestkoppen onder de schermen onder ogen te zien en leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen hun digitale schaduwen.

Ontdek de onverwachte manieren waarop sociale media jouw leven beïnvloedt, van persoonlijke connecties tot de wereldwijde economie. Duik in de uitdagingen en overwinningen van “Ouderschap in het Digitale Tijdperk.”

Doe inzichten op over het stellen van gezonde grenzen en het onderwijzen van digitale geletterdheid aan de volgende generatie. Met elke omgeslagen pagina nodigt “Bewustwording van Social Media!” je dieper uit in een wereld waarvan je dacht dat je die kende. 

Terwijl je dit ingewikkelde web navigeert, zul je tevoorschijn komen als een meer bewuste en bekrachtigde digitale burger. Maak je klaar om de mysteries van het digitale tijdperk te onthullen.

Deel je zorgen – Praten over social media

Als je problemen hebt met social media, doe je er goed aan om er met iemand over te praten. In dit boek maak je kennis met jongeren die dat hebben gedaan en lees je wat er daarna gebeurde.

Iedereen maakt in zijn leven wel eens lastige of vervelende dingen mee. Vaak helpt het om deze problemen bespreekbaar te maken. De boeken uit deze serie geven je het vertrouwen om te praten over je zorgen, maar laten je ook zien hoe je anderen kunt helpen door in gesprek te gaan

In Praten over social media vertellen jongeren over hun ervaringen. Sommige zitten zo lang op hun telefoon dat ze niet meer slapen, andere vertrouwen de verkeerde ‘vrienden’. 

Wat zou jij in hun situatie doen? Door de tips en verhalen van anderen begrijp je steeds beter welke negatieve gevolgen social media kunnen hebben en hoe jij deze kunt voorkomen.

Social Kids

je kind op social media

Social media zijn voor kinderen een integraal onderdeel van hun dagelijks leven geworden. Ze pingen, krabbelen, posten en twitteren er vrolijk op los. En om ze daarin te begeleiden moet je zelf vrolijk kunnen pingen, krabbelen, posten en twitteren – of in ieder geval weten wat de soci@l kids van nu er allemaal mee kunnen. Dit boek geeft je houvast daarbij.

Marlies Slegers laat zien hoe de virtuele speelplaats van je kind eruitziet, en hoe leuk en leerzaam social media voor je kind zijn, maar ook wat je kunt doen als je kind online gepest wordt of te veel gamet. Op toegankelijke wijze maakt ze je wegwijs in de wereld van Hyves, Facebook, MSN en Twitter

Zodat je weet welke begrippen er allemaal bij horen, waar je op moet letten en hoe je je kind daarbij kunt begeleiden. Ook onderwerpen als social gaming, cyberpesten en privacy komen aan de orde.

Een verhelderend en praktisch boek voor ouders die de virtuele wereld van hun kinderen beter willen begrijpen. Want hoe zelfstandig ze ook lijken: ze hebben je wel degelijk hard nodig. In het echte leven én in de virtuele wereld.

N(i)et echt!

Mediawijsheid in tijden van fake news

Misleidende informatie is er altijd al geweest. Toch was de tsunami aan nieuws voor jou en je leerlingen nog nooit zo groot als nu. Het onderscheid maken tussen wat betrouwbaar is en wat niet? 

at is vandaag heel moeilijk. We zijn allemaal te misleiden. Leer je leerlingen daarom mediawijs te zijn. Leer hen kritisch om te gaan met wat ze (online) lezen. Is het nieuws? Of fake news?

N(i)et echt. Mediawijsheid in tijden van fake news vertrekt vanuit een eenvoudig kader om je leerlingen bewust te maken van misleidende informatie: het kwartet feiten, informatie, kennis en wijsheid.

Dit boek leert je wat data zijn, hoe die worden verzameld en wat technieken zijn om iemand te misleiden. Het gaat kort in op communicatiekanalen en vormen van bias. Mediawijsheid kan je overal in integreren: taallessen, maar ook wetenschappelijke of technische vakken.

 Leg je leerlingen uit hoe je misleidende informatie herkent en wat de valkuilen zijn. Laat hen oefenen met de tips en oefenstof uit dit boek. “Hoe kunnen we in de dagelijkse stroom van informatie het betrouwbare nieuws onderscheiden van fake news en propaganda?

Het boek van Jan De Maeyer biedt ons meerdere cruciale vaardigheden en inzichten aan.” (Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent)

Jongeren en internet – Kinderen veilig online

Een leven zonder internet is niet meer denkbaar. Voor kinderen zeker niet, zij weten niet beter. U kent misschien de tijd nog wel toen er nog geen internet was. Maar die tijd is niet meer en komt niet meer. U kunt dus maar beter begrijpen wat er op internet gebeurt.

Uw kinderen lopen al een tijdje rond in deze internetwereld. Maar kinderen zijn ook kinderen en zij zijn soms naïef en vaak goedgelovig. Het is uw taak als ouder (of leerkracht) om uw kinderen veilig te houden; net als dat u ze leert veilig over te steken.

Maar dat is best een uitdaging want de online ontwikkelingen gaan razendsnel en zijn ook lastig bij te houden. Uw kinderen hebben ze vaak veel eerder door dan u. Hoe beschermt u dus uw kinderen terwijl ze gebruikmaken van internet?

Het eerste is natuurlijk dat u zelf zich bewust bent van wat zich op internet afspeelt. Niet alleen de gevaren maar natuurlijk ook de goede kant. Want internet heeft uw kinderen (en u) veel te bieden. 

Social media en spelletjes zijn natuurlijk vooral heel erg leuk. Maar ook niet geheel zonder risico en die risico’s zijn op internet vaak lastig in te schatten. En voor u het weet is het te laat.

In dit boekje willen we u wijzen op een aantal veel voorkomende risico’s. Want als u zich hiervan bewust bent, kunt u hierover met uw kinderen praten.

We geven tips hoe u hierover met uw kind kunt communiceren. Doe dat ook in alle rust en met respect voor elkaar. Ook al begrijpt u soms niet hoe en waarom uw kind op een bepaalde manier heeft gehandeld. Vraag naar het waarom in plaats van te bestraffen.

Alleen als u hen begrijpt zullen zij open staan voor een goed gesprek. Maar we willen niet somberen. Het internet is en blijft een fantastisch medium. Laten we er daarom ook vooral van genieten!

MediJa Praat

Als het normaal is om met kinderen over sociale media te praten, zullen ze ook eerder hun (negatieve) ervaringen delen. Het is dan ook belangrijk − én leuk! − om van kinderen te horen wat zij doen op sociale media

MediJA Praat is in te zetten door onder andere ouders, leraren, coaches en hulpverleners. 

Inhoud • 54 kaartjes met stimulerende vragen over sociale media, een blokkeerkaart en een blanco kaartje. • Handleiding met spelvormen en tips. De kaarten zijn gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Het social-mediawerkboek voor jongeren

Dit werkboek helpt jongeren om bewuster om te gaan met social media. Stapsgewijs leer je je schermtijd te verminderen, stress te beheersen en weer controle te krijgen over je leven.

Het boek is geschreven voor jongeren én is een handige tool voor orthopedagogen en psychologen die jongeren behandelen om beter met social media om te gaan.

Het social-mediawerkboek voor jongeren bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over hoe je onafhankelijker kunt worden van je mobiele apparaten. Daarna leer je overlevingsstrategieën waarmee je op een bewuste manier beweegt tussen de virtuele en de echte wereld.

Het derde en laatste deel helpt je omgaan met de tijd die je niet meer aan social media besteedt: het ontdekken van nieuwe hobby’s of het ontwikkelen van jezelf op andere vlakken.

.

Vergelijkbare berichten